مقاله

مقایسه مشخصات فنی محصولات رایج دیوار چینی و ویژگی‌های هر کدام

مقایسه مشخصات فنی محصولات رایج دیوار چینی و ویژگی‌های هر کدام
ویژگی‌هابلوک سفالبلوک سیمانی (لیکا)بلوک هبلکس
مواد تشکیل دهندهخاک طبیعیسبک دانه، سیمان، آبسیلیس، سیمان، پودر آلومینیوم، سنگ آهک، آب
وزن مخصوص (کیلوگرم بر متر مکعب)600-850650-700450-550
عایق صوتیضعیفقابل قبول (47-50 دسیبل)موثر (47-50 دسیبل)
عایق حرارتیضریب 1.42ضریب 0.16ضریب 0.09-0.12
آتشپادینامعلوممقاومت 4 ساعت (14.5 سانتی‌متر)مقاومت 2 ساعت (10 سانتی‌متر)

در این مقاله سعی داریم به صورت مفصل ویژگی های ساختاری محصولات رایجی که در دیوار چینی استفاده می شوند را بررسی کنیم. در حال حاضر بلوک سفال، بلوک سبک سیمانی(لیکا) و بلوک هبلکس محصولات رایج مورد استفاده در کشور هستند که در آیتم های زیر در این مقاله اجناس مذکور را مقایسه و ویژگی های هر کدام را بیان خواهیم کرد.

1- مواد تشکیل دهنده
2- وزن مخصوص بر اساس مبحث 6 ام مقررات ملی ساختمان
3- عایق صوتی بر اساس مبحث 18 مقررات ملی ساختمان
4- عایق حرارتی بر اساس مبحث 19 مقررات ملی ساختمان
5- آتشپادی بر اساس مبحث 3 مقررات ملی ساختمان

مشخصات محصولات دیوار چینی و ویژگی های هرکدام

مواد تشکیل دهنده:

جنس بلوک های سفالی خاک طبیعیست که از این منظر منجر به نابودی محیط زیست می گردد و مصرف گاز بالا در تولید (2.5 تا 3.5 مگاژول برای هر کیلو گرم معادل 57 متر مکعب) نیز این معضل را تشدید می کند.

مواد تشکیل دهنده در بلوک های سیمانی، دانه های سبک دانه، سیمان و آب است. در این بلوک ها مصرف گاز نسبت به بلوک های سفال کمتر ولی همچنان رقم قابل توجهی دارد. (اتوکلاو در عمل آوری)

سیلیس، سیمان، پودر آلومینیوم، سنگ آهک و آب مواد تشکیل دهنده بلوک های هبلکس هستند؛ در این بلوک ها مصرف گاز 7 درصد کمتر از بلوک های سفال می باشد. ( 0.5 مگا ژول در هر کیلوگرم معادل 7 متر مکعب)

وزن مخصوص:

وزن مخصوص در بلوک های سفال حدودا 850 تا 600 کیلوگرم بر متر مکعب می باشد که منجر به بالارفتن وزن موثر سازه، بالارفتن برش پایه سازه و جذب نیروی زلزله بیشتر و نهایتا سنگین شدن مقاطع سازه ها می گردد.

در بلوک های سیمانی وزن مخصوص 650 تا 700 کیلوگرم بر متر مکعب است که تفاوت چندانی با بلوک سفالی ندارند و با دارا بودن وزن کمتر نسبت به بلوک سفال کمی از اثرات نیروی زلزله و سنگینی مقاطع جلوگیری می کند.

وزن فوق العاده سبک بلوک هبلکس

وزن فوق العاده سبک بلوک هبلکس

مقایسه مشخصات فنی محصولات رایج دیوار چینی و ویژگی‌های هر کدام

مقایسه مشخصات فنی محصولات رایج دیوار چینی و ویژگی‌های هر کدام

اما وزن مخصوص در بلوک های هبلکس 450 تا 550 کیلوگرم بر متر مکعب است که از این حیث سبک ترین مصالح بنایی دیوار چینی می باشد و موجب کاهش 7 تا 10 درصدی آهن آلات سازه و کاهش 10 درصدی اثر برش پایه و نیروی زلزله در سازه می گردد.

عایق صوتی:

بلوک های سفالی علی رغم چگالی بالا به دلیل نازک بودن جداره های بلوک و تو خالی بودن، عایق مناسبی برای صوت نیستند و تبادل صدا به راحتی انجام می گیرد.

بلوک های سیمانی به شرط استفاده از بلوک های چند جداره با ضخامت مناسب، عکس العمل مناسبی در کاهش صوت به میزان 47 تا 50 دسیبل خواهند داشت.

عایق بودن بلوک هبلکس در مقابل صدا

عایق بودن بلوک هبلکس در مقابل صدا

عایق صوتی بودن بلوک هبلکس

عایق صوتی بودن بلوک هبلکس

اما بلوک های هبلکس در عین توپر بودن چگالی کمتری نسبت به بلوک سیمانی و سفالی دارند که این ویژگی همگن بودن به راحتی توان کاهش 47 تا 50 دسیبل را دارد.

عایق حرارتی:

در بلوک های سفال با ضریب انتقال حرارت 1.42 ضعیف ترین محصول از این حیث برای دیوار چینی است که موجب مصرف بسیار زیاد برق و گاز می گردد.

و در بلوک های سبک سیمانی با تعداد جداره بالا ضریب انتقال حرارت 0.16 می باشد که عایق حرارتی خوبی به شمار می رود.

ضریب انتقال حرارت در بلوک های سبک نیز بین 0.09 تا 0.12 می باشد که در بین مصالح، کمتر انتقال حرارت را دارد و در ضخامت 15 و 20 سانتی متر می تواند به عنوان دیوار پیرامونی استفاده شود.

بلوک هبلکس عایق حرارت

بلوک هبلکس عایق حرارت

عایق حرارتی بودن بلوک هبلکس

عایق حرارتی بودن بلوک هبلکس

آتشپادی:

تاکنون برای بلوک های سفالی در این زمینه آزمون و گواهینامه ای از طرف مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی صادر نشده است و در ساختمان های مقاوم در برابر حریق مورد پذیرش نمی باشد.

برای بلوک های سیمانی سبک یا اصطلاحا لیکا و همچنین برای بلوک های سفال، آزمایشات و گواهینامه ها اعداد زیر را گزارش داده اند:

بلوک های سیمانی با ضخامت 14.5 سانتی متر با 3 حفره به همراه پوشش نما 4 ساعت در برابر حریق مقاوم هستند و بلوک هبلکس نیز در ضخامت 10 سانتی متر بدون پوشش 2 ساعت در برابر حریق مقاومت می کند.

شایان ذکر است که بلوک های هبلکس برای اولین بار در ایران گواهینامه آتشپادی برای محصول بنایی را دریافت کرده اند.

در این مقاله سعی شد به مهمترین ویژگی های ساختاری مصالح رایج در دیوار چینی پرداخته شود. در مقالات بعدی این مصالح را از حیث ویژگی های اجرایی بررسی خواهیم کرد.

برای استعلام قیمت بلوک هبلکس و خرید آن کلیک نمایید

8 دیدگاه در “مقایسه مشخصات فنی محصولات رایج دیوار چینی و ویژگی‌های هر کدام

  1. سرمه جنتی گفت:

    از دیدگاه یک ناظر عامی، به نظر بلوک هبلکس بهترین گزینه برای انجام پروژه‌های دیوار چینی است. آیا هزینه تهیه و نصب آن در مقایسه با بلوک‌های سفالی و سیمانی به‌صرفه‌تر است؟ و آیا لازم است کارگران خاصی برای نصب دیوار چینی با بلوک هبلکس استفاده شود؟

    1. از دیدگاه یک ناظر عامی، هزینه بلوک هبلکس نسبت به بلوک‌های سفالی و سیمانی به‌صرفه‌تر است چون وزن سبک‌تر داره و نصب سریع‌تر انجام می‌شه.
      نیازی به کارگران خاص یا تخصصی نیست و هر کارگر ماهر در دیوارچینی می‌تونه به‌راحتی با بلوک هبلکس کار کنه.

  2. آفاق انوری گفت:

    با توجه به قابلیت‌های عایق حرارتی و صوتی بلوک هبلکس، آیا این بلوک‌ها در مناطق سرد و یا پر تردد کاربرد بالاتری دارند؟ آیا مشخص است که مصرف انرژی در ساختمان‌های ساخته شده با این بلوک‌ها چقدر کاهش می‌یابد؟

    1. بله، بلوک‌های هبلکس در مناطق سرد و پرتردد کاربرد بیشتری دارند و می‌توانند به کاهش مصرف انرژی و آلودگی صوتی در ساختمان‌ها کمک کنند.

  3. فروردین مجاهد گفت:

    به نظر می‌رسد بلوک هبلکس از لحاظ زلزله‌پذیری و سبک بودن برتری‌های زیادی دارد. آیا این ویژگی‌ها باعث تسریع روند ساخت و ساز و کاهش نیروی کار می‌شود؟ همچنین، در مقایسه با بلوک سفالی، صدای ناشی از تخریب در زلزله کمتر است؟

    1. بله، به نظر می‌رسه. سبک بودن بلوک هبلکس باعث می‌شه که روند ساخت و ساز سریع‌تر پیش بره و نیاز به نیروی کار کمتری داشته باشه. همچنین، به دلیل وزن کمتر و ساختار متفاوتش، در مقایسه با بلوک سفالی، صدای ناشی از تخریب در زلزله هم کمتر به گوش می‌رسه.

  4. رخشان زارع گفت:

    به عنوان یک مشتری عمومی، آیا استفاده از بلوک هبلکس مزیت‌های اقتصادی محسوسی نسبت به سایر مصالح دارد، مانند کاهش مصرف انرژی؟ و آیا مقاومتی که در برابر آتشپادی دارد، باعث کاهش هزینه‌های بیمه هم می‌شود؟

    1. بله، استفاده از بلوک هبلکس به دلیل عایق بودن باعث کاهش مصرف انرژی میشه که این موضوع از نظر اقتصادی بسیار به صرفه است. همچنین مقاومت خوبش در برابر آتشپادی میتونه هزینه‌های بیمه رو هم کاهش بده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *